Κοντά στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές του Αγίου Όρους και σε μία τοποθεσία ευρύτερα γνωστή ως “Λάκκος του Άδειν” βρίσκεται το ιστορικό κελλί του “Άξιον εστίν”. Εδώ, το 982 μ.Χ ψάλθηκαν για πρώτη φορά προς την Παναγία μας τα λόγια που συνθέτουν τον πασίγνωστο Θεομητορικό ύμνο:
«Άξιον εστίν ως αληθώς,
μακαρίζειν σε την Θεοτόκον,
την αειμακάριστον και παναμώμητον
και μητέρα του Θεού ημών».
Τους στίχους αυτούς απήγγειλε για πρώτη φορά ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και έπειτα εξαφανίστηκε προτρέποντας όλους τους χριστιανούς
- “Έτσι να ψάλλετε απο δω και στο εξής, όλοι στη Παναγία μας”
Έκτοτε και με απόφαση του Πατριάρχη, η εικόνα μεταφέρθηκε στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και αποτελεί σήμερα την εφέστιο αλλά και θαυματουργό εικόνα όλου του Αγίου Όρους. Χάριν του παράδοξου αυτού θαύματος μετονομάσθη σε “Άξιον εστίν ” και είναι ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας. Η εικόνα αυτή, τυγχάνει ιδιαίτερης τιμής και αγάπης από ευλαβείς χριστιανούς ανά την υφήλιο.
Σήμερα, 90 χρόνια μετά, το ιστορικό αυτό κελλί παρουσιάζει σημαντικότατες φθορές οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο κρίσιμες. Συγκεκριμένα:
- Υπάρχει έντονο πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου
- Είναι ανάγκη να γίνουν ειδικά αντιπλημμυρικά έργα και στεγανοποίηση των θεμελίων του κτιρίου
- Τοίχοι με ρωγμες , διαλυμένες
- πτέρυγες κ.α
Την ευθύνη της αποκατάστασης έχει αναλάβει ο ιερομόναχος και γέροντας του κελλιού π. Λουκιανός. Με τη βοήθεια της εξαμελούς συνοδείας του, αγωνίζεται με πενιχρά μέσα να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές δυσκολίες που προκύπτουν από τη πολυχρόνια εγκατάλειψη του κτιρίου. Με τη φροντίδα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος έχει ανοιχθεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός, υποστήριξης και ενίσχυσης του έργου αναστήλωσης.
Το κελλί του «Άξιον εστίν» ήταν ανέκαθεν ο τόπος ασκήσεως για πολλούς μοναχούς ανά τον κόσμο. Στη χιλιόχρονη πορεία του γνώρισε μεγάλες δόξες και την αποδοχή όχι μόνο των αγιορειτών αλλά και του κάθε πιστού, χάριν του μεγάλου θαύματος που συνέβη εκεί. Όμως το περασμένα αιώνα διλήμματα και προβλήματα που αφορούσαν το ημερολογιακό ζήτημα του ‘24, οδήγησαν το κελλί σε λειψανδρία, με κατάληξη το πνευματικό και κτιριακό μαρασμό.
Σήμερα με την ευλογία της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος (στην οποία και ανήκει το κελλί), έχει εγκατασταθεί μια νέα αδερφότητα εκεί που νιώθει έντονα την ιδιαίτερη αγάπη αλλά και ευλογία της Παναγίας, να αποκαταστήσει ένα από τα αρχαιότερα κελλία του Αγίου όρους. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί ένας λογαρισμός στη Τράπεζα Πειραιώς (του οποία τα στοιχεία παρατίθενται παρακάτω), ώστε ο κάθε πιστός να μπορεί με το τρόπο του να συνδράμει στη προσπάθεια αυτή, προς δόξα του Τριαδικού Θεού και της μητέρας των μοναχών, της Παναγίας μας.
Με την ευχή κάθε σας θεοφιλή επιθυμία και προσπάθεια να ευοδώσει, γεμίζοντας εσάς και τις οικογένειες σας με τους καρπούς του Πνεύματος.
Ο γέρων του Κελλίου,
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ
Λογαριασμός Οικονομικής Βοηθείας:
Τράπεζα Πειραιώς: 6439-128258-870
Για διεθνείς ή ηλεκτρονικές δωρεές το IBAN είναι: GR62 0171 4390 0064 3912 8258 870 με Swift – BIC της Τράπεζας Πειραιώς σε Ελλάδα και εξωτερικό: PIRBGRAA
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ιερόν Παντοκρατορινόν Κελλίον «Άξιον Εστίν»
Καψάλα – Καρυές
Τ.Κ 630 86, Τ.Θ 55
Άγιον Όρος
Για περισσότερες πληροφορίες: www.keliaxionestin.com
Εξουσιοδοτημένος μοναχός στην Κύπρο:
π. Ισίδωρος Αξιονεστίτης
Email:
Τηλ. +357 96386707, +357 25321509
Παναγία "Άξιον Εστίν" και Κύπρος: Η σχέση


Φάσεις Αναστήλωσης Ιερού Κελλίου με φωτογραφικό υλικό
Οι πιο κάτω φωτογραφίες δείχνουν (α) το πρώτο αναστηλωμένο κτίριο του Κελλιού Άξιόν Εστιν, εξωτερικά και εσωτερικά που περιέχει υπνοδωμάτια για τους πατέρες με ένα καθιστικό (προσωρινή τραπεζαρία και κουζίνα) και τρία μπάνια/τουαλέττες, (β) το δεύτερο κτίριο του Κελλιού που θα έχει από πάνω υπνοδωμάτια για φιλοξενία και από κάτω τραπεζαρία με μαγειρείο και (γ) διάφορες άλλες φάσεις της μοναστηριακής ζωής. Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κτίριο (Α' φάση έργων) και το δευτερο κτίριο (Β' Φάση έργων αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2026. Η Γ' Φαση η οποία δεν έχει υλοποιηθεί, αφορά στο κυρίως κτίριο με τον Ιστορικό Ναό. Εντός του 2024 μέχρι και σήμερα αρχές του 2025 πληθώρα σεισμών καταγράφονται στην περιοχή του Άθω. Κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας καταγράψαμε επιπρόσθετες βλάβες που προκύπτουν απ τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις, πέραν της αρχικής μελέτης, στο σύνολο του ιστορικού κτιρίου (απόκληση από την κατακόρυφο, ανισοσταθμίες καθίζησης, τριχοειδής ριγματώσεις στους τσατμαδότοιχους κλπ) ,γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο και χρήζει άμεσων επεμβάσεων αποκατάστασης, καθώς αποτελεί τον κυρίως χώρο διαβίωσης των μοναχών. Παρατίθεται και η βεβαίωση του επιβλέποντα Αρχιτέκτονα Μηχανικού σχετικά με τις φάσεις των έργων αναστήλωσης και τα ποσά που απαιτούνται.