Εκτύπωση 

Εξωκλήσι Παναγίας Παναγιώτισσας, Πρωτάρας



Πρωταράς (Protaras),Αμμόχωστος (Ammochostos)
Κύπρος (Cyprus) 

Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου

Πιο κάτω από την καρδιά της τουριστικής περιοχής Πρωταρά, σε απόσταση 300 μέτρων από το δρόμο, βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιώτισσας.

Αναπαυμένο σε ένα καταπράσινο «λάξιωμα» όπου το πνίγουν οι ακακίες, οι χαρουπιές, τα πεύκα, οι ευκάλυπτοι, τα κυπαρίσσια και τα χαμόδεντρα, αποτελεί για το Παραλίμνι το εξωκλήσι της Παναγιώτισσας μια μοναδική ομορφιά.

Στην περιοχή της Παναγιώτισσας, λόγω του ότι υπήρχαν οι πιο στοιχειώδεις προϋποθέσεις επιβίωσης είχε αναπτυχθεί ένας οικισμός. Λόγω όμως των αραβικών επιδρομών και των χρόνων της Τουρκοκρατίας όλοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τη γη και η Παναγιώτισσα ερημώθηκε. Επάνω στα ερείπια της καταστροφής, κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, το σημερινό εξωκλήσι της Παναγίας σε ρυθμό βασιλικής.

Το ξωκλήσι αυτό γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γίνεται το πανηγύρι της «Παναγιώτισσας», όπως ονομάζεται η Παναγία αυτής της εκκλησίας. Και το πανηγύρι αυτό ήταν διήμερο. Οι κάτοικοι πήγαιναν στο πανηγύρι από το απόγευμα της προηγούμενης και διανυκτέρευαν και πάλι στα κτήματα τους στην περιοχή.